Inblick i Hägglunds SK Ski Team

Hägglunds SK Ski Team har förutom en stor och bred verksamhet för barn och ungdom även en stor grupp juniorer, där CoreIT sponsrar hela gruppen och dessutom några av teamets individer. Vi ser med glädje hur våra investerade medel till de enskilda och till hela teamet bidragit till att alla kunnat ta sitt intresse för skidåkning till den nivå som passar för respektive individ. Några av teamets åkare går på skidgymnasium och några av dem tränar/tävlar i kombination med “vanlig” gymnasieskola utan idrottspecifik inriktning.

Men glädjen för skidsporten finns hos dem alla!

Några av teamets åkare som vi stödjer lite extra är Hugo Eriksson, Alexander Gidlund, Lovisa Olsson, Isak Seijsing, Elsa Eriksson och Viktor Olsson som alla går längdskidgymnasium i Sollefteå eller Lycksele. Nedan beskriver de själva hur deras vardag ser ut och vad de har för tankar kring längdskidåkning.

hugo eriksson 2 3

Hugo Eriksson
(H19/20)

Hur ser en säsong vanligtvis ut?
En vanlig säsong under vintern brukar vara fylld med tävlingar. När jag planerar tävlingssäsongen så brukar jag börja med de viktigare tävlingarna där jag vill vara i form och sedan fylla ut med så många tävlingar som möjligt. Det brukar bli tävling i princip varje helg under vintern. Sedan har vi det lite lugnare under april innan träningssäsongen drar igång i maj igen. Det ofta fokus på mängd under sommaren och lite mer fokus på intensitet under hösten innan tävlingssäsongen drar igång.

Hur ofta tränar/tävlar du?
Som sagt så tävlar jag nästan vare helg under vintern och träningen varierar från vecka till vecka men det är allt mellan 8-20 timmar i veckan plus ca 2-3 styrkepass per vecka.

alexander gidlund 4 2

Alexander Gidlund
(H19/20) 

Skulle du rekommendera fler att gå på skidgymnasium?
Jag skulle absolut rekommendera fler att gå skidgymnasium!

Vad är fördelen med det?
Fördelen med att gå skidgymnasium är att man får väldigt bra hjälp utav professionella tränare som kan sin grej. Man får även möjlighet att träna på dagtid vilket är väldigt skönt så att man inte behöver sticka ut och träna på kvällen när man är trött eller vill göra annat. Utöver detta så vill jag rekommendera att gå skidgymnasium eftersom att man får många nya kompisar med samma intressen som en själv.

lovisa olsson 4 3

Lovisa Olsson
(D19/20)

Vad är det roligaste med att åka skidor?
Det som är det roligaste med att åka skidor är att man få se hur man utvecklas och blir bättre. Till exempel hur tekniken blir bättre eller att man blir starkare. Dessutom blir det ännu roligare när man får göra det tillsammans med sina vänner som har samma intresse som en själv. Genom skidåkningen har jag fått väldigt många vänner som jag kanske inte hade träffat annars.

Vad var det som gjorde att du började åka skidor?
Skidor har mer eller mindre alltid varit en del av mitt liv. När jag var väldigt liten så satte mamma på mig pjäxor och skidor på mina fötter så att jag fick testa på att åka. Jag kommer även ihåg att hon tog med mig och min storebror så att vi fick åka barnens Vasalopp. Det som gjorde att jag började med skidor ”på riktigt” var att jag var med i en skidskola. Jag tror att det var där jag insåg att jag tyckte att det var väldigt kul att åka skidor. Efter skidskolan gick jag med i Husum skidklubb och började att träna regelbundet med klubben.

isak seijsing 1 2

Isak Seijsing
(H19/20)

Vad skulle du vilja säga till en som inte åkt skidor tidigare?
Om du ska börja med skidor eller åkt väldigt lite så skulle jag vilja säga att det är viktigt med bra utrustning. Med dålig utrustning blir det ingen härlig upplevelse. Mitt andra tips är att ta kontakt med någon som kan åka skidor så att du kan få lite tips och råd gällande teknik.

Hur ser du på framtiden inom skidsporten?
Jag tror att framtiden ser ganska ljus ut i och med att långlopp etablerar sig allt starkare plus att det är mer och mer media som uppmärksammar skidåkning. Ett orosmoment är väl hur doping ska påverka sporten.

elsa eriksson 1 4

Elsa Eriksson
(D17/18 = Ny junior 2019/20) 

Vad är det bästa sättet att förbereda sig inför en tävling, enligt dig?
Det är klart att det känns mycket bättre att stå på startlinjen om man vet att man har kunnat träna bra tiden innan. Sedan är ju mat och sömn såklart viktigt för att känna sig förberedd. Att åka banan och tex testa svåra kurvor flera gånger kan kännas tryggt så att man vet hur man ska klara dem på bästa sätt.

Har du eller någon av er några “do:s” and “dont:s” inför en tävling?
Alla har nog sina särskilda rutiner och vissa är nog mer noga än andra att hålla hårt på dem. Mina rutiner är att försöka få bra med sömn. Jag äter gröt till frukost på tävlingsdagen. Jag vill åka tävlingsbanan innan så att jag har koll på hur den går. Sen tycker jag om att lyssna på musik och ”gå in i min egen bubbla”. 40 minuter innan start börjar jag värma upp och 30 minuter innan tar jag min astmaspray.

viktor olsson 2 2

Viktor Olsson
(H17/18 = Ny junior 2019/20)

Vilken är din bästa egenskap??
Jag är träningsvillig.

Vad är din målsättning med skidåkningen?
Min främsta målsättning är att förbättra mig inom längdskidåkningen.